vrijdag 24 augustus 2012

Reizen | Lifestyle | Tips uit Frankrijk

Golden Purple

Gebreide kunstwerkjes zijn het helemaal. Ik kon me dan ook niet inhouden op de markt van Aix-en-Provence toen ik een gebreide broche van Golden Purple tegenkwam. Benieuwd naar andere creaties van Golden Purple? Check dan de onderstaande site.


Zü design @ La boutique éphémère

La boutique éphémère is een prachtige winkel in Marseille en typisch 'MOBA style'. Toen ik die winkel zag, voelde ik me net als een dorstig iemand in een woestijn, die na kilometers zoeken eindelijk een waterbron ziet. Zo blij was ik dus. De winkel verkoopt kleding, sieraden, tassen en andere hebbedingen. Ook verkoopt de winkel het merk Zü. Achter Zü zit creatieveling Juliette Collet. Ze is grafisch ontwerper en heeft Zü opgestart. Zo maakt ze sinds de geboorte van haar dochter allerlei kussens in de vorm van wolken, druppels en hertjes. De reacties van vrienden waren zo positief dat ze een bedrijf is opgestart. En ze houdt ook een prachtige blog bij.

La Boutique Éphémère, 20 rue du Panier, Marseille


Zeep uit Marseille

Een trip naar Marseille is niet compleet als je geen zeep meeneemt als souvenir. Savon de Marseille is zeep die minstens uit 72 % olijfolie bestaat (tegenwoordig ook andere plantaardige oliën zoals palmolie)  en gemaakt wordt in en rondom Marseille. Zo zijn daar overal winkels die deze befaamde zeep verkopen.

Frans modemerk

De winkel Comptoir des Cotonniers ben ik op mijn reis in Frankrijk vaak tegengekomen. Mijn eerste gedachte was: Waarom hebben we deze winkel nog niet in Nederland? Comptoir des Cotonniers gebruikt mooie kwalitatieve stoffen, is inspirerend en eigentijds. Wanneer je iets koopt wordt je tas ook nog eens chique ingespoten met een eau de toilette, 'that is the French touch, I am afraid...' zei de charmante verkoopster.

Laat je inspireren door hun Herfst/Winter collectie 12/13

dinsdag 21 augustus 2012

Reizen | Op weg naar de Provence deel 2

Eten in gastronomisch Lyon
 
Vanuit Nancy zijn we in de vroege ochtend vertrokken naar Lyon. We hebben twee nachten voor deze stad uitgetrokken en kunnen dan ook meer zien dan in Nancy. Lyon is een heel gezellige stad met mooie straten, steegjes en mooie bezienswaardigheden. Wat we bezocht hebben zijn de Notre Dame de Fouvriere, (het Romeinse) Antiek Theater van Lugdunum en Musee Miniature & Cinema. Maar Lyon heeft veel meer te bieden en is zeker aan te raden als weekendbestemming. Lyon wordt de hoofdstad van de gastronomie genoemd. Ik kan dan ook niets anders zeggen dan dat ik erg genoten heb van het heerlijke eten wat Lyon te bieden heeft. 

Lyon staat bekend om zijn 'bouchons'. Bouchons zijn eettenten en laten zich kenmerken door Lyonese gerechten zonder al te veel poespas. Vlakbij de Opera van Lyon bevindt zich Au Petit Bouchon Chez Georges, en de naam van het restaurant verklapt het natuurlijk al: het is er erg klein. Toen we binnen wandelden werden we aangesproken door de ober. We wilden een tafel voor twee en de ober vroeg grappend aan de overige klanten of ze bezwaar hadden dat wij erbij kwamen zitten. Gelukkig mochten we al snel plaatsnemen. Ook dit typeert een Bouchon, het persoonlijke contact met de klanten. Het begin was al veelbelovend. 
De kaart is klein en overzichtelijk, maar ons Frans was nog steeds niet perfect. Als voorgerecht namen we een 'gegratineerde ui' en 'gâteaux de foies de volailles'. Wat dat precies was wisten we niet maar ik dacht dat het iets vegetarisch was omdat er in de beschrijving allerlei groentes opgenoemd werden. De gratineerde ui  bleek een uiensoep en werd bijgestaan door een fles sterke drank op tafel. Die kon je bij de soep schenken. De soep werd er extra lekker door. En de gâteaux de foies de volailles bleek achteraf een van lever gemaakte vleestaart... De groenten waren in de vorm van een coulis. Alweer een aparte ervaring. Als hoofdgerecht namen we vis van de dag en worst gesmoord in Beaujolais. De vis werd opgediend in een kleine ovenschaal en was gegratineerd met kaas, room en aardappelen, het was heerlijk. De worst in wijn smaakte ook niet verkeerd. Chez Georges was een goede eerste ervaring met het fenomeen Bouchon.

Een andere 'ontdekking' waar we toevallig tegenaan liepen in Lyon was bistro La Limonade de Marinette. De ruimte is aangekleed met koopwaren uit de jaren 50 en 60. Denk aan oude verpakkingen van chocolade, melk, soepen tot aan waspoeder. Je kijkt je ogen uit tijdens het wachten op je eten. En niet alleen de aankleding is er goed, ook het eten is er erg lekker. Erg goede salades en quiches. Een dagmenu waar je keuze hebt uit een hoofdgerecht en nagerecht kost rond de 12,- euro. Toe een lekkere crème brûlée. Een goede prijs voor lekker en simpel eten en de leuke inrichting krijg je erbij!

Na al het Franse 'geweld' waren we even toe aan iets anders. Daarom hebben we gegeten bij Vietnamees restaurant Hong Ha in Vieux Lyon Het was een aangename afwisseling om na alle nieuwe smaken die we geproefd hebben 'gewoon' Vietnamees te eten. Het was er erg druk maar de gastvrouw maakte plek voor ons vrij. We namen een menu voor twee personen wat rond de 50,- kost. We kregen daarvoor twee soorten loempia's, bami met seafood, garnalen in curry en toe verse mango en geflambeerde gebakken fruit. Het smaakte allemaal erg lekker. De bediening was erg attent en maakte een praatje met ons.

-MOBA